Pitanja i odgovori

Kako vam možemo pomoći?
Internet

Test brzine namijenjen je korisnicima MAXadsla kako bi mogli izmjeriti brzinu prijenosa podataka prema Internetu. Rezultati mjerenja brzine ovise o aktivnim programima na vašem uređaju te opterećenju vaše kućne mreže. Preporučamo da prije pokretanja testa na svom računalu ili mobilnom uređaju isključite sve druge programe koji koriste internetsku vezu te provjerite da li još netko koristi vašu mrežu.

Računalni virusi, štetni programi (malware), drugi korisnici koji koriste vašu mrežu ili velika udaljenost kod bežične mreže, samo su neki od čimbenika koji mogu uzrokovati sporu internetsku vezu.

Provjerite brzinu internetskog pristupa na svom uređaju

1.

Testirajte brzinu skidanjem neke od datoteka niže s uređajem na kojemu ste uočili problem.

Preuzmite datoteku od 10 MB
Preuzmite datoteku od 100 MB
Preuzmite datoteku od 1 GB
Preuzmite datoteku od 2 GB

2.

Započnite mjerenje vaše brzine klikom na gumb 'Begin test'. Mjerenje možete ponoviti putem gumba 'Restart test'. Rezultati ponovljenih mjerenja ne mogu biti potpuno isti, uobičajeno je da će mjerenja davati do 20% različite rezultate. Dakako, ovaj test izvršite na uređaju s kojim imate sporu internetsku vezu.

Savjeti za korištenje bežične mreže

Kako bi postigli što veću brzinu i stabilnost svoje kućne bežične mreže, pridržavajte se sljedećih preporuka:

Budite što bliže svom routeru

Ako je prijenosno računalo ili mobilni uređaj s kojim se spajate na kućnu bežičnu mrežu daleko od vašeg modema/routera, imat ćete slabiji signal i sporiju vezu na internet. Imajte na umu da armirani zidovi, radijatori i sl. također mogu utjecati na jačinu signala.

Pozicija routera u kući

Kako bi ostvarili najbolju kvalitetu veze, pokušajte što više približiti svoje uređaje routeru, ili sam router postaviti što bliže mjestima na kojima najčešće koristite bežičnu mrežu. Router je najbolje smjestiti u sredinu kuće kako bi sve sobe bile u dometu signala.

Također, nemojte postaviti router blizu drugih električnih uređaja koji mogu ometati signal bežične mreže. Najbolje je router držati podalje od mikrovalne pećnica, televizora, bežičnih telefona i drugih sličnih uređaja.

 

Jeste li znali?

Portal Moj Telekom Poslovni omogućuje efikasno vođenje poslovanja s HT-om putem Interneta.

Prijavite seRegistrirajte se
Povratak na vrh