Pitanja i odgovori

Kako vam možemo pomoći?
Internet

Razvoj i korištenje naprednih tehnologija i usluga korisnicima donosi brojne pogodnosti, no istodobno se povećava i rizik od zloporabe te su korisnici usluga suočeni s nizom potencijalno opasnih elektroničkih sadržaja. Različiti pokušaji prijevara svakodnevna su pojava na Internetu, stoga je potrebno voditi računa o zaštiti osobnih podataka kako oni ne bi završili u „pogrešnim rukama“ i na taj način prouzročili štetu korisnicima.

Jedan od najčešćih oblika prijevara je tzv. „phishing“. Najčešće je riječ o elektroničkoj pošti koja se šalje s krivotvorene adrese, a kroz sadržaj poruke pokušava se manipulirati korisnicima i navesti ih na dostavljanje osobnih podataka, poput korisničkog imena, lozinke, pina, podataka vezanih uz kreditne kartice te ostalih osobnih i povjerljivih podataka. Prikupljanjem osobnih podataka prevaranti imaju mogućnost ostvarivanja materijalne koristi, što korisnicima čiji su podaci kompromitirani može zadati mnoge poteškoće.
Osim putem e-pošte, phishing napadi mogu se provoditi i putem drugih kanala komunikacije, primjerice putem instant poruka (ICQ, Skype), društvenih mreža i slično.

Hrvatski Telekom veliku pažnju poklanja sigurnosti svojih korisnika te im nudi različite oblike internetske zaštite, poput firewalla, antivirusne te antispam zaštite. No, neovisno o primijenjenoj tehnologiji zaštite, uporaba internetskih usluga prvenstveno nalaže dodatan oprez i pozornost korisnika. Stoga je primarno postići sigurnost u korištenju internetskih usluga, u skladu s trendovima njihovog razvoja, kroz edukacije i podizanje razine svijesti javnosti.

U slučaju dobivanja sumnjive elektroničke pošte, savjet korisnicima je da ni u kojem slučaju ne dostavljaju svoje osobne podatke, ne slijede linkove i ne otvaraju priloge koji se nalaze u elektroničkoj poruci, ukoliko nisu u potpunosti sigurni u vjerodostojnost pošiljatelja.

U slučaju primanja sumnjivih e-mail poruka, korisnici takve slučajeve mogu prijaviti na e-mail adresu: abuse@t.ht.hr

Jeste li znali?

Portal Moj Telekom Poslovni omogućuje efikasno vođenje poslovanja s HT-om putem Interneta.

Prijavite seRegistrirajte se
Povratak na vrh