Pitanja i odgovori

Kako vam možemo pomoći?
Internet
  • Gramatičke greške: Phishing e-mail poruke često sadrže gramatičke greške jer oni koji ih šalju ne troše mnogo vremena na ispravljanje grešaka, kao što to rade legitimne tvrtke, a često se koriste i automatiziranim alatima za prevođenje teksta (npr. Google prevoditelj). Stoga se phishing poruke općenito doimaju jako neprofesionalnima, osobito ako su na hrvatskom jeziku.
  • Lažne poveznice (linkovi): Poveznice u phishing porukama često su izrađene na način da se tekst poveznice i URL (adresa na koju poveznica pokazuje) ne poklapaju. Nikad ne slijedite poveznice u sumnjivim porukama. Umjesto toga, postavite pokazivač miša iznad poveznice bez klikanja. Kod većine modernih e-mail programa, u dnu prozora ili iznad pokazivača miša prikazat će se stvarna adresa na koju poveznica pokazuje.
  • Prijetnje ili nagrade: Kako bi motivirali korisnika da što prije učini ono na što ga se navodi u poruci, kriminalci se često služe prijetnjama ili nagradama. Primjeri prijetnji su zaključavanje korisničkog računa, ukidanje prava na uslugu ili čak zakonske posljedice. Nagrade najčešće uključuju novac (nagrade na lutriji, pokloni, povrati poreza i slično).
  • Oponašanje poznatih tvrtki ili institucija: Phishing poruke često izgledaju kao da su poslane od strane poznatih tvrtki, internetskih servisa ili državnih i međunarodnih tijela. Krivotvorena adresa pošiljatelja („from“ polje) i vizualni identitet (logotip, font i slično) samo su neke od tehnika za zavaravanje korisnika. Budući da renomirane tvrtke i institucije nikada od korisnika ne traže osobne podatke na ovaj način, lako je prepoznati da je riječ o prijevari.
  • Upozorenja programa: Moderni e-mail programi i web preglednici (npr. Internet Explorer, Firefox, Chrome) imaju ugrađene mehanizme za prepoznavanje prevarantskih sadržaja. Prigodom otvaranja poruke ili posjeta web stranici, program može korisniku ispisati sigurnosno upozorenje ako postoji mogućnost da se radi o phishingu ili drugoj vrsti opasnosti. Iako vrlo korisni, ovakvi mehanizmi nisu savršeni i nije uputno u potpunosti se na njih osloniti.

Jeste li znali?

Portal Moj Telekom Poslovni omogućuje efikasno vođenje poslovanja s HT-om putem Interneta.

Prijavite seRegistrirajte se
Povratak na vrh