Pitanja i odgovori

Kako vam možemo pomoći?
Internet

Informatička oprema omogućuje Vam da koristite novu informatičku opremu i plaćate je putem fiksnih mjesečnih naknada u periodu od 36 mjeseci.

Tko obavlja prijenos podataka sa starog računala na novo (dokumenti, e-pošta)?

Prijenos podataka može obaviti korisnik ili tehničar prilikom instalacije ICT Opreme (usluga prijenosa podataka koju obavlja tehničar se dodatno naplaćuje).

Tko obavlja instalaciju upravljačkog programa (drivera) za pisače koji nisu u vlasništvu HT-a?

Instalaciju upravljačkog programa za pisače koji nisu u vlasništvu HT-a može napraviti korisnik ili tehničar prilikom instalacije ICT Opreme (instalacija upravljačkog programa koju obavlja tehničar se dodatno naplaćuje).

Mogu li se instalirati programi koji su korišteni na starom računalu (npr. AutoCad, Knjigovodstvo, SAP,…)?

Korisnik ima administratorska prava na računalu te može instalirati i koristiti bilo koji legalni program.

Može li korisnik nadograditi komponente (npr. RAM, HDD,…) ili instalirati drugi operativni sustav (u odnosu na prethodno instalirani)?

Korisniku nije dopušteno otvaranje računala niti mijenjanje operativnog sustava na računalu. Ako je potrebna nadogradnja ili promjena operativnog sustava, korisnik treba kontaktirati svog prodajnog predstavnika.

Dolaze li računala s Microsoft Office paketom?

Računala ne dolaze s instaliranim Microsoft Office paketom, osim ukoliko to ne zatražite. U ponudi su Microsoft Office 365 paketi, a uz ICT Opremu moguće je unaprijed zatražiti Office 365 Business paket, po povoljnijoj cijeni, dok se ostali Office 365 paketi naručuju zasebno, neovisno o ICT Opremi.

Koji su preduvjeti za instalaciju ICT Opreme?

Preduvjeti za instalaciju ICT Opreme su aktivan pristup internetu, LAN na lokaciji, osigurano električno napajanje za sve jedinice Opreme i adekvatna radna površina za smještaj Opreme.

Može li se Oprema instalirati ako internet u trenutku instalacije nije aktivan?

Ne, u tom slučaju nije moguća instalacija Opreme. Oprema će biti instalirana tek nakon što internet bude aktivan, a ponovni izlazak tehničara na teren zbog instalacije Opreme se dodatno naplaćuje.

Kako funkcionira udaljeno održavanje?

Udaljeno održavanje radi se preko aplikacije za udaljeni pristup koja je unaprijed instalirana na računalo. Korisnik pokrene aplikaciju i pročita agentu iz tehničke podrške broj s aplikacije. Agent se spoji na korisnikovo računalo i riješi korisnikov problem.

Mogu li se na Apple MacBook računala instalirati Windows operativni sustav i Microsoft Office?

Na Apple MacBook računalima moguće je koristiti isključivo Mountain Lion operativni sustav te nije moguće koristiti Windows operativni sustav. S druge strane, s obzirom da Office 365 radi u cloudu, aktivira se u internetskom pretraživaču te zbog toga ne ovisi o operativnom sustavu i moguće ga je koristiti u bilo kojem sustavu sa pristupom internetu.

Je li Apple MacBook siguran, tj. zaštićen od računalnih virusa?

Da, Mountain Lion operativni sustav nije osjetljiv na viruse koji stvaraju poteškoće na računalima s Windows operativnim sustavom. Unatoč činjenici da je računalo spojeno na internet, ono je potpuno sigurno od svih virusa i spywarea. Internetski preglednik Safari upozorava na opasnost prilikom preuzimanja zaraženih aplikacija - čak i onda kada je sama opasnost prikrivena u obliku slika, filma ili neke druge datoteke. Apple neprestano izdaje sigurnosna ažuriranja dostupna za vlasnike MacBook računala. Moguće je i njihovo automatsko preuzimanje.

Hoće li PC uređaji (kamere, pisači, tvrdi diskovi) raditi na Apple MacBook računalu?

Apple MacBook ima unaprijed instalirane upravljačke programe za periferne uređaje. Uređaj se poveže i u većini slučajeva se može odmah koristiti. MacBook je dovoljno pametan da zna što učiniti kada se npr. priključi digitalna kamera - otvara iPhoto i pita želite li uvesti svoje najnovije fotografije.

Hoće li PC tipkovnica i "desni klik" miša raditi na MacBook računalu?

Da, MacBook je kompatibilan s gotovo svim tipkovnicama i miševima, čak i onima koje se koriste na PC-u. Samo se priključe na USB priključak MacBooka i može se započeti s radom. Također se može koristiti Multi-Touch Magic Mouse ili multibutton Apple miš, koji dolazi sa svakim iMac i Mac Pro računalom. Touchpad na MacBook Pro i MacBook Air računalu ima mogućnost "desnog klika" – potrebno je pritisnuti upravljačku tipku na tipkovnici prilikom klika.

Mogu li koristiti svoje postojeće dokumente, glazbene datoteke i fotografije na Apple MacBooku?

Da, MacBook može otvoriti većinu datoteka s računala, uključujući Microsoft Office dokumente (Word, Excel, PowerPoint), PDF, MP3, iTunes pjesme, WAV datoteke, JPEG, GIF…

Mogu li se povezati s Windows mrežama?

Da, ukoliko postoji mreža kod kuće ili na poslu, bilo žično ili bežično, MacBook će se spojiti na iste bez problema. Mogu se dijeliti datoteke s bilo kojim računalom na Vašoj mreži, pregledavati internetske stranice i poslovne ili privatne poruke e-pošte.

Može li se Apple MacBook spojiti na bežičnu mrežu?

Svako novo MacBook računalo može se spojiti na bežičnu mrežu. Dostupne bežične mreže se automatski prikazuju. Potrebno je odabrati mrežu, unijeti lozinku, ako je potrebno, i računalo će se spojiti na mrežu.

Je li Apple MacBook pouzdan?

Budući da Apple proizvodi uključuju? i računalo i softver koji dolazi s njim, oni su stvoreni jedno za drugo. To znači da se MacBook rijetko smrzava ili ruši. Povremeno se aplikacija može srušiti, ali to neće utjecati na rad cijelog sustava.

Hoće li moj račun e-pošte raditi na MacBooku?

Da, može se pristupiti računu e-pošte na dva načina:

  1. Računi web-pošte - kao što su Gmail, Hotmail i Yahoo! E-mail – se mogu pregledavati u internetskom pregledniku Safari
  2. Isto tako se može koristiti E-mail program u operativnom sustavu Mountain Lion. Jednostavno se unesu podaci računa e-pošte. Za prebacivanje postojeće e-pošte iz Microsoft Outlook programa na računalu možete koristiti jednu od brojnih besplatnih aplikacija na internetu.

Koji će internetski preglednik raditi na Apple MacBook računalu?

Svaki MacBook uključuje Safari preglednik. Također se mogu koristiti Mac verzije preglednika Firefox, Chrome, Opera i drugi.

Mogu li se slati instant poruke na Apple MacBook računalu?

Da, svaki MacBook dolazi s iChatom, Appleovom aplikacijom za instant poruke. iChat podržava AIM i Google Talk. Osim tekstualnih poruka, iChat omogućuje video chat s prijateljima i obitelji diljem svijeta.

Je li lako savladati korištenje Apple MacBooka?

Svaki MacBook je stvoren s idejom da bi računala trebala biti jednostavna za korištenje. Ako se do sada niste susreli s MacBook računalom, možda će Vam trebati malo više vremena da se naviknete na njega. Budući da su sve MacBook aplikacije dizajnirane na isti, intuitivan način, jednom kada naučite jednu aplikaciju - iTunes, na primjer - brzo ćete shvatiti kako koristiti iPhoto, e-poštu ili bilo koju drugu aplikaciju koja postoji na Vašem MacBooku.


Više informacija o Informatička oprema usluzi >

Jeste li znali?

Portal Moj Telekom Poslovni omogućuje efikasno vođenje poslovanja s HT-om putem Interneta.

Prijavite seRegistrirajte se
Povratak na vrh