Pitanja i odgovori

Kako vam možemo pomoći?
Internet

Kao korisnik MAXadsl usluge uz super brzo surfanje internetom i stalnu prisutnost na mreži, dolazite u opasnost od hackerskih upada.

Hackerski upad u vaše računalo ovisi o:

  • operativnom sustavu koji koristite
  • programima koje koristite
  • tome što radite kada ste prisutni na internetu
  • samom računalu (hardveru)

Naime, praksa medu hackerima na internetu korištenje računala, koje je stalno spojeno na internet, kao 'odskočne daske' za daljnje napade. Pri tome je vrlo teško ustanoviti odakle je napadač zapravo došao, a sva šteta koju hacker počini napadajući druga računala izgledat će kao da je izazvana s vašeg računala.

Upad hacker ostvaruje primjerice e-mailom možete dobiti program koji će, kad ga pokrenete, prikazati neku šarenu i veselu animaciju te (prividno) završiti s radom, no u pozadini će se naseliti u vaš sustav, ostati trajno aktivan i možda tek za nekoliko dana početi s malicioznim djelovanjem: brisati vaše podatke ili pritajeno davati potpun pristup vašem računalu drugim osobama putem interneta. Takvi se programi obično nazivaju 'trojanski konji'. Pogotovo su opasni programi sumnjivog podrijetla, za koje niste sigurni što točno rade.

Korištenjem programa kao što su instant messaging klijenti (npr.ICQ), chat-klijenti, web-server software, database - dakle bilo kojeg programa u interaktivnoj vezi s nekim drugim računalom na internetu - izlažete svoju IP adresu i identitet javnosti.

Mi želimo da prednosti ADSL-a koristite samo vi, a ne i hackeri. Stoga preporučamo oprez pri instaliranju programa sumnjivog podrijetla.

Jeste li znali?

Portal Moj Telekom Poslovni omogućuje efikasno vođenje poslovanja s HT-om putem Interneta.

Prijavite seRegistrirajte se
Povratak na vrh