Pitanja i odgovori

Kako vam možemo pomoći?
Mobitel

Što je to HOP?

HOP je program s kojim privatni i poslovni korisnici HT-a mogu nabaviti novi mobitel prije nego im istekne ugovorno razdoblje. To znači da korisnici HT-a uz HOP ne moraju čekati dvije godine na novi mobitel i imaju ga priliku nabaviti do dva puta godišnje, a najranije šest mjeseci nakon potpisivanja ugovora.
Ovakav fleksibilniji način zamjene mobitela omogućava samo Hrvatski Telekom i jedinstven je u Hrvatskoj.

Kome je HOP namijenjen?

HOP je namijenjen svima kojima je puno čekati dvije godine/24 mjeseca, odnosno završetak ugovorne obveze kako bi nabavili novi mobitel. Svima koji blisko prate tehnologiju te žele među prvima koristiti njene mogućnosti na svojim smartphonima, poduzetnicima koji koriste napredne usluge, ali i onima koji shvaćaju važnost tehnologija u uspješnom poslovanju.
Isto tako, HOP je namijenjen i svima koji trenutno nisu zadovoljni svojim mobitelom, jer je oštećen npr. ogreban, slabo mu radi baterija ili ne podržava one funkcionalnosti koje im trebaju poput npr. MS Office-a.
Dakle, HOP mogu koristiti svi koji za vrijeme trajanja ugovorne obveze žele kupiti novi smartphone, i ne moraju čekati njegov završetak.

Kako točno HOP funkcionira?

HOP omogućava korisniku da napusti trenutni ugovor (minimalno nakon 6 mjeseci trajanja ugovora), i uz potpisivanje novog ugovora (produljenjem ugovorne obveze na novih 12 ili 24 mjeseca) nabavi i novi uređaj po povoljnijoj cijeni koju mu nudi nova odabrana tarifa.
Važno je napomenuti i da uz HOP, za razliku od klasičnog raskida ugovora, korisniku ostaje njegov broj.
HOP korisnik može napraviti najranije šest mjeseci nakon potpisivanja ugovorne obveze, odnosno sada ima priliku dva puta godišnje kupiti novi smartphone koji odabere (a HT ima u ponudi).

Koji su uvjeti da bi se mogao napraviti HOP?

Kako biste napravili HOP i uspješno kupili novi smartphone, trebate: podmiriti naknadu za razliku u cijeni mobilnog uređaja iz starog postojećeg ugovora i potpisati novu ugovornu obvezu (na 12 ili 24 mjeseca) na jednu od tarifa. Možete HOPnuti tj. potpisati novi ugovor na tarifu na kojoj ste bili ili na bilo koju višu tarifu.

Kako mogu izračunati razliku u cijeni uređaja koji moram platiti?

Razliku u cijeni uređaja pokazat ćemo na primjeru:
Imate ugovor na tarifi Plan za zabavu XL na 24 mjeseca i želite napraviti HOP nakon godinu dana (dakle u 13. mjesecu korištenja tarife).
Uzeli ste uređaj Samsung Galaxy S4 koji ste platili 2.898 kn (cijena sa uračunatim ratama za uređaj, ukoliko ste kupili mobitel na rate), a puna cijena (bez ugovora) mu je 6.098 kn.
Razlika do pune cijene je 3.200 kn.
Tu razliku podijelite s 24 (mjeseci trajanja ugovora), što ispadne 133,30 kn za svaki mjesec te pomnožite s preostalim mjesecima do isteka ugovora. U ovom slučaju 11.
Dakle, naknada za razliku u cijeni je 1.466,3 kn (11 preostalih mjeseci x 133,3 kn). Kad tu naknadu podmirite, možete slobodno produžiti ugovor i izabrati svoj novi smartphone.

Mogu li prilikom HOP-a koristiti uslugu “Zamijenite i uštedite?

Cijenu novog smartphonea dodatno možete smanjiti koristeći mogućnost otkupa uređaja.

Trebam li uz HOP baš potpisati produljenje ugovora?

Da, to je sastavni dio HOP usluge. Ugovori se produljuju po standardnim uvjetima na 12 ili 24 mjeseca.

U kojim tarifama mogu koristiti HOP?

HOP se može koristiti na odabranim tarifama koje su trenutno u aktivnoj ponudi Hrvatskog Telekoma, odnosno na svim tarifama na koje je moguće potpisati ugovor.
Za privatne korisnike to su:

 • Najbolja XL

 • Najbolja L

 • Najbolja M

 • Za Mlade

 • Najbolja Mobile Net 4 GB, 10 GB, 50 GB

 

Za poslovne korisnike su to:

 • Plan za Posao L, XL, XXL

 • Plan za Tim L/XL/XXL (nositelji i članovi)

 • Mobile net M+/L+

 • Ultra mobile net XL+

 • Najbolja Pričam+, Surfam+, Imam sve+, Traveler+, Premium+, Executive+

 • Najbolja+ Mobile Net 2 GB, 10 GB, 25 GB, Flat

Mogu li napraviti HOP uz oplatu uređaja na rate?

Korisnik može koristiti HOP uslugu i uz plaćanje uređaja na rate.
U tom slučaju, prema pravilima HOP-a, treba podmiriti obveze iz starog ugovora:

 • a) sve preostale rate za uređaj - ako je korisnik prilikom potpisivanja starog ugovora odabrao opciju otplaćivanja uređaja na rate.

 • b) naknadu za razliku u cijeni (pogledajte pitanje br.5) i to samo za one mjesece koji su preostali u ugovornom razdoblju.

Nakon produljenja ugovora, novi uređaj se također može kupiti uz otplatu na rate.
Sve obaveze iz starog ugovora i prva rata te iznos koji korisnik plaća odmah za svoj novi uređaj bit će iskazani na prvom računu novog ugovora.

Kada se HOP može početi koristiti?

Korisnici HT privatnih i poslovnih tarifa u HOP program će moći ući od 5. ožujka 2014. a, u skladu s pravilima svoj prvi HOP će moći napraviti od 5. rujna.

Postoji li neki rok u kojem trebam najaviti da želim HOP?

Ne, u trenutku kada želite HOP-ati, posjetite T-Centar, kontaktirajte našu  Korisničku podršku ili posjetite webshop Hrvatskog Telekoma. Vodite računa da prvi HOP možete napraviti tek nakon šest mjeseci od potpisivanja ugovorne obveze.

Kako funkcionira otplata uređaja na rate?

Otplata na rate funkcionira vrlo jednostavno: u trenutku potpisivanja ugovora u T-Centru, službi za privatne korisnike ili na webu plaćate dio vrijednosti uređaja, a ostatak na mjesečne rate.
Cijene uređaja koju plaćate jednokratno ovisi o uređaju i tarifi, no rate za uređaj su fiksne i ovisne o tarifi, a mogu iznositi od 20 do 120 kn.

Što se događa s mojim aktivnim opcijama u trenutku prelaska na HOP?

Aktivne opcije i dalje ostaju uključene ukoliko to želite, kao i sve što ste odabrali na prijašnjoj tarifi.

 

Jeste li znali?

Portal Moj Telekom Poslovni omogućuje efikasno vođenje poslovanja s HT-om putem Interneta.

Prijavite seRegistrirajte se
Povratak na vrh